Fördelar med LED

Fördelar med LED

Det finns längre ingen anledning att endast hålla sig fast vid varken halogen eller xenon nu när LED tekniken kommit så långt och snabbt blivit överlägset. Varför betala mer för mindre ljus?

Fördelarna med LED kontra andra ljustyper:

-            100 % ljus direkt

-            Inga byten av ljuskälla

-            Ingen trötthet p.g.a. dålig ljusfärg

-            60-90 % lägre energiförbrukning

-            30 000 – 100 000 timmars drift

-            Ingen mer dålig sikt!

Vad är lumen?

När man nämner en lampa med LED idag så dyker automatiskt begreppet LUMEN upp som har blivit ett sätt för tillverkarna att jämföra sina olika produkter. Men vad är då lumen och vilket mervärde ger den informationen oss?

Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljus en källa avger totalt i alla riktningar. Lumen används oftast för att beskriva ljusflödet i rundstrålande ljuskällor såsom glödlampor och lysrör. Den tar med andra ord inte hänsyn till vilken riktning ljuset strålar i och anger allt ljus från ljuskällan. 

När man istället har en armatur eller en ljuskälla med reflektor pratar man oftast om candela vilket definieras som antal lumen per vinkel i en viss riktning. Man tar med andra ord ett antal lumen och koncentrerar detta i en mindre vinkel och får således ett mer koncentrerat ljus. Candela kan räknas om till lumen och för pannlampor är detta ett bra mått, då man bara önskar ljus i en viss vinkel ut från lampan.Så här skriver testzone.se:

"Candela är den internationella standardenheten, SI, för ljusstyrka. Historiskt härstammar en candela av ljusstyrkan från ett stearinljus, därav namnet. Idag är candela definerat av en bestämd mängd strålning per steradian. En steradian är SI-enheten för rymdvinkeln, se bild 2. Från candela härleds lumen och lux. 


Lumen är enheten för ljusflöde. Lumen är ljusflödet från en isotropisk ljuskälla, se bild 3, som bestrålar en rymdvinkel, 1 steradian. Lumen fås alltså genom att multiplicera candela med rymdvinkeln. Lumenvärdet är konstant oberoende av vinkeln på ljuskäglan. 

Lux är enheten för illuminans, belysning. Skillnaden mot candela är att lux är ljusflöde per m2, dvs lumen/m2. Lux beror däremot på avstånd från ljuskällan och ljuskäglans vinkel."

Hur mäter man lumen?

Idag mäter man vanligtvis lumen i en sfäriskt formad låda som tar upp allt ljus som utsöndras från ljuskällan i alla riktningar. För oss som är intresserade av pannlampor är denna mätmetod således ganska oväsentligt, för vad som egentligen är intressant är det ljus som går framåt i blickfånget och inte spilljuset runt omkring eller som reflekteras fram och tillbaka i lådan.

Beroende på vem som tillverkat pannlampan är också sättet att specificera lumen olika. Petzl och Lupine använder sig av ovanstående metod med en sfäriskt formad låda. Silva använder företaget Optronics högteknologiska laboratorium för både mätning och framtagning av optik medan till exempel Mila har tagit diodtillverkarens siffror och multiplicerat med antal dioder utan att ta hänsyn till hur linserna påverkar ljuset som emitteras från pannlampan.

Den integrerande sfären är det enklaste och vanligaste mätinstrumentet men är dock inte lika exakt som en goniofotometer.

Watt

Watt är motsatsen till Lumens och Lux, det är en enhet för energiförbrukning och inte en mätenhet för ljus. Watt kan bara användas för att informera om hur mycket energi produkterna förbrukar, och inte hur mycket lampan ger.

Kelvin

Kelvin = färgtemperatur, som visar vilken ljusfärg LED-lampan har.
När du köper LED-lampor är det en god idé att känna till de olika KELVIN-graderna. Då är det lättare för dig att hitta LED-lampan som matchar dina behov.